UTTS Montajı Nedir

UTTS, Türkiye´de 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren ticari araçlar için zorunlu olan vergi kayıp ve kaçakları önlemek, akaryakıt sektöründeki adil rekabeti sağlamak ve kayıt dışı ekonomi ile mücadele etmek amaçlı uygulamaya koyulmuştur

Utts sistemi akaryakıt alım sürecini dijital ortama taşıyarak yakıt alımını daha hızlı ve otomatik olarak takip edip kayıt altına almayı sağlar. 
 
Taşıtlara ve akaryakıt istasyonlarındaki pompalara monte edilen cihazlar aracılığıyla çalışır. 
 
Taşıt tanıma birimi olan (TTB) aracın yakıt deposuna bağlanan ve o araçla ilgili özel bilgileri içeren cihazdır. Akaryakıt alımı sırasında bu bilgileri, taşıt tanıma okuyucusu olan (TTO) iletir ve böylece ödeme kaydedici cihaza aktararak manuel veri girişine gerek kalmadan süreç otomatik olarak tamamlanmış olur. 
 
Gelir idaresi bakanlığının veri tabanına iletilen bu bilgiler üzerinde düzeltme ya da değiştirme işlemi yapılamamaktadır. 
 
Utts cihazlarının doğrudan alımı ya da cihazlar üzerinde herhangi bir değişiklik yapılması cihazı kullanım dışı bıraktığı için yasaktır. Utts'nin kullanıma başlaması için kayıt ve başvuruların eksiksiz tamamlanıp ttv cihazının araca montajının yapılması gerekmektedir.
 

UTTS Montajı Nedir?

UTTS Montajı Nedir?

UTTS Nedir?

UTTS Nedir?
ulusal taşıt tanıma sistemi UTTS Montaj

UTTS Montaj Başvuru Formu

Bosch Car Service, geniş servis ağıyla profesyonel UTTS montaj hizmeti sunmaktadır. Hızlı ve güvenilir hizmet almak için size en yakın Bosch Car Service´ten randevu alabilirsiniz.

  • Lütfen aşağıdaki kullanım koşulları kutucuğunu onaylayın



UTTS Nasıl Kayıt Olunur

UTTS (Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi) kayıt süreci, taşıt sahiplerinin ve işletmelerin sisteme dahil olmaları için tasarlanmış bir dizi adımı içerir. Kayıt işlemi, utts.gov.tr adresindeki resmi portal üzerinden gerçekleştirilir. İlk olarak, taşıt sahibi veya yetkili kişi "Kayıt Yap - Taşıt Sahibi Mükellef İşlemleri" bölümünden gerekli bilgileri doldurarak bir hesap oluşturur. 
 
Ardından, vergi levhası sisteme yüklenir ve onay süreci başlar. Hesap onaylandıktan sonra, "Taşıt Ekle" menüsü kullanılarak sisteme kaydedilmek istenen araçların bilgileri ve ruhsat görüntüleri eklenir. 
 
Tüm araçlar eklendikten sonra, Taşıt Tanıma Birimi (TTB) siparişi verilir. Bu aşamada, montajı gerçekleştirecek kişinin bilgileri de sisteme girilmelidir. Ödeme işlemi için Havale/EFT veya kredi kartı seçenekleri sunulur. Ödeme onaylandığında, taşıt sahibine bir montaj kodu iletilir. 
 
Son olarak, bu kod ile Atak Otomotiv gibi yetkili montaj noktalarında TTB montajı gerçekleştirilir. Tüm bu adımlar tamamlandığında, taşıt UTTS'ye tam olarak kayıtlı hale gelir ve sistem üzerinden yakıt alımı ve takibi yapılabilir duruma gelir. Kayıt sürecinin sorunsuz ilerlemesi için tüm bilgilerin doğru ve eksiksiz girilmesi önemlidir.
 

UTTS’nin Sağladığı Avantajları Nelerdir?

Taşıtlara ve akaryakıt istasyonundaki yakıt pompaları girişine monte edilen cihazlar  aracılığı ile çalışan Utts sistemi, montajında sadece Darphane tarafından belirlenen yetkili servisler çalışmalıdır. 
Başvuru ve kayıt esnasında siparişi verilen TTB cihazı ve araç bilgileri ile randevu alınan yetkili servise gidildiğinde TTB cihazının montajı için çalışmalara başlanmaktadır. 
Taşıt tanıma birimi cihazı yakıt deposu girişine monte edilmek için, cihaz doğru pozisyonda yerleştirilir.
Cihazın bulunduğu alanın sinyallerin iletimini engelleyecek unsurlardan arındırılmış olması önemlidir. 
Araç bilgileri programlama cihazları ile TTB sistemine kaydedilir 
TTB cihazı plakalı mükellef bilgilerini otomatik olarak aktarmak için entegre edilir test ve doğrulama işleminin yapılmasından sonra yakıt dolum simülasyonları gerçekleştirilir. 
Akaryakıt pompası ile uyumlu çalışma sağladığından Emin olunduktan sonra düzenli bakım yapılması gerekmektedir. 
Atak Otomotiv Bosch Car service olarak, Van utts montaj noktası servisimizde tüm kullanım zorunluluğu olan araçların otts montaj süreçlerini profesyonel olarak yönetiyor, mevzuatlara uygun hizmetler sunuyoruz.
 

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Hangi Araçlar İçin Zorunludur?

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS), akaryakıt piyasasında kayıt dışı ekonomiyle mücadele etmek ve vergi kayıplarını önlemek amacıyla getirilmiş bir uygulamadır. Bu sistem, öncelikle ticari amaçla kullanılan ve akaryakıt giderlerini vergi matrahından düşen işletmeleri kapsamaktadır. 
 
UTTS kapsamına giren araçlar arasında kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil olan ve işte kullanılan tüm taşıtlar bulunmaktadır. Ayrıca, 1 Temmuz 2025 tarihinden itibaren ilk defa tescil edilen ve Özel Tüketim Vergisi Kanunu'na ekli (II) sayılı listedeki kayıt ve tescile tabi araçlar da bu kapsama dahil edilmiştir. 
 
Sistem, binek otomobiller, otobüsler, midibüsler, minibüsler, kamyonlar, kamyonetler ve çekiciler gibi akaryakıt tüketen tüm ticari araçları içermektedir. Ancak sadece elektrikle çalışan araçlar bu zorunluluktan muaf tutulmuştur. 
 
Ayrıca, özel kullanım amaçlı ve taşıt tanıma sistemi kullanmayan bireysel araçlar da şu an için zorunluluk kapsamında değildir.
 

İlgili Konular

Çatlak Cam Tamiri

Çatlak Cam Tamiri

Bosch Car Servis, araç camlarındaki çatlakların güvenli ve etkili bir şekilde tamirini gerçekleştirir.

Rehbere git

Mekatronik Arızası

Mekatronik arızaları ve çözüm yolları hakkında detaylı bilgiler için Bosch Car Service güvencesi ile neler yapılabileceğini keşfedin.

Rehbere git
Mekatronik Arızası
Dizel Enjektör Arıza Belirtileri

Dizel Enjektör Arıza Belirtileri

Dizel enjektör arıza belirtileri hakkında kapsamlı bilgi edinin, motor performansınızı artırın.

Rehbere git

Direksiyon Kutusu Arızası

Arızalı bir direksiyon kutusu sürüş güvenliğini ciddi şekilde tehlikeye atabilir. Bu nedenle belirtiler fark edildiğinde vakit kaybetmeden uzman bir serviste kontrol ve onarım yaptırılması gereklidir. Düzenli bakım, direksiyon sisteminin sağlıklı çalışmasını sağlar.

Rehbere git
Direksiyon Kutusu Arızası